Årets Guldkotte till SVT

I samband med finalen i Stockholm City Cup, delade Skogssportens Gynnare ut årets Guldkotte, den utmärkelse som tilldelas en person eller organisation som gjort synnerligen viktiga insatser för svensk orientering. Årets Guldkotte tilldelades SVT Sport. Skälet till priset är naturligtvis det sätt man gjorde 2016 års VM-tävlingar i Bohuslän till en TV-mässig succé. Projektledare Erika Christensson och Jakob Hård tog emot statyetten.

Den formella motiveringen sammanfattas nedan.

Skogssportens Gynnares motivering för valet av mottagare av 2017 års Guldkotte:

SVT Sport storsatsade på 2016 års VM-tävlingar i Strömstad:

  • 17 timmar livesändningar i SVT1, SVT2 och SVT Play sågs inte bara av orienterare. I snitt hade man 151 000 tittare och på de fyra toppsändningarna var det 200 000.
  • Reportage gjordes i Sportnytt och Sportspegeln med mellan 450 000 och 650 000 tittare.
  • Reportageserier som speglade orienteringens utmaningar och möjligheter som motionsidrott sändes inför VM. Här fick tittarna också lära känna våra världsstjärnor.

Vi anser att SVT Sport har bidragit till att sprida och öka intresset för orienteringssporten med en produktion som ”gått igenom rutan” och nått även den breda idrottspubliken.

Projektledaren för denna satsning var Erika Christensson har uttalat sig enligt följande:

”Orientering är bra i TV”

”Orienteringen gynnas av TV”

Vi i Skogssportens Gynnare kan bara hålla med av hela vårt hjärta.

Med sina sändningar under och före VM i Strömstad 2016 har SVT bidragit till att både bredda och utveckla orienteringssporten. Det är därför med mycket stor glädje som vi tilldelar Guldkotten 2017 till SVT Sport.