Avslutning av Skogssportens Gynnares Juniorcup i skidorientering 22-23 feb 2020

Gynnarnas juniorstipendier för skidO delades ut efter de SM-tävlingar som genomfördes i Vindeln den 22:e februari 2020. Tävlingarna genomfördes i på gnistrande snö under rättvisa förhållanden av Umeå OK tillsammans med den lokala föreningen SK Björnen. I samtliga fyra klasser blev det omkastningar på grund av den avslutande cuptävlingen, sprint som avgjordes under lördagen. I H20 blev det extremt spännande och rejäla omkastningar inträffade. Bara sex poäng skilde ettan från trean.

Jakob Lindehag lyckades, med segern i sprintloppet, avancera från femte till första plats i cupen, och petade därmed ned Gabriel Larsson till den tredje. Zeb Palm, lyckades behålla sin andraplats, bara en poäng efter Jakob.

H20 från vänster: Zeb Palm, HJS Vansbro IF, 2:a, Jakob Lindehag, Piteå IF OK, 1:a, Gabriel Larsson, Gammelstads IF, 3:a

 

 

 

 

 

I H18-klassen gjorde Simon Markström, ett jättesprång från den elfte platsen till den tredje, med sin andraplats i SM. Också i D20 togs ett kraftfullt steg uppåt av Elin Schagerström som avancerade från fjärdeplatsen till den första.

H18 från vänster: Erik Brandt, Domnarvets GoIF, 2:a, Albin Gezelius, IFK Mora OK, 1:a, Simon Markström, OK Renen, 3:a

 

D20 från vänster: Ellen Blennow, Falköpings AIK OK, 2:a, Elin Schagerström, Garphyttans IF, 1:a, Tilde Engberg, Härnösands OK, 3:a

De minsta förändringarna inträffade i klassen D18. Lovisa Moqvist var redan klar segrare, men den tidigare tvåan Vendela Söderqvist och trean Elsa Hermansson bytte plats på prispallen.

Vädret har spelat en avgörande roll för genomförandet av tävlingarna i Vindeln. Umeå hade redan ansökt om, och fått SM för ungdomar, veteraner, juniorer och seniorer och för snösäkerhetens skull placerat tävlingarna i Vindeln för att arrangera tillsammans med Skidklubben Björnen. Ett klokt val, eftersom tävlingar i Umeå knappast hade kunnat genomföras. När så Lettland tvingades ställa in World Cup, Junior-VM och Ungdoms-EM, utökade man SM-arrangemanget med dessa tävlingar, med extremt kort varsel.

Tack vare enastående arbetsinsatser av Andreas Lundholm och Bert Eriksson och med ett mycket starkt stöd av International adviser Staffan Tunis och Svenska Orienteringsförbundet bl a i form av Håkan Blomgren bjöd de båda värdklubbarna på fina och utslagsgivande arrangemang. I skrivande stund återstår ”bara” de internationella tävlingarnas två sista tävlingar: Medeldistans masstart och stafett. Men juniorcupen avgjordes alltså redan under inledningstävlingen.

Mats Klingvall