En Gynnarprofil

Orienteringssporten har en mängd människor med olika särarter. Här på hemsidan planerar vi att fortsätta det som påbörjats i GynnarNytt, nämligen att presentera en del av alla dessa. Lars Blomqvist får bli hemsidans första ”profil”.

Lars Blomqvist

Lars Blomqvist är en 82-årig civilingenjör, tidigare anställd vid vägverket. Han har varit verksam som idrottsledare och förenings-ansvarig i över 60 år. Ledarskapet har främst omfattat orientering, skidor och basket med många olika uppgifter. Han har varit aktiv främst inom orientering, hygglig distriktsklass, och skidor men även seriespel i handboll, fotboll och ishockey. Lars är dessutom Alingsås ”längste” kommun- och kyrkopolitiker, fortfarande verksam efter drygt 40 år.

Lars Blomqvist började orientera som 15-åring, 1948, i KFUM Alingsås och lärde sig av en kamrat som gått föreningens nybörjarkurs. I sin första riktiga tävling hösten 1948 lyckades han bli Alingsåsmästare i juniorklassen.

Lars har representerat KFUM Alingsås, Chalmers IF, KFUM Örebro, Västerås OK och är sedan 1968 tillbaka i KFUM Alingsås.

Hans engagemang inom orienteringen i dag är som Skogskarl och även i övrigt stöder han orienteringen på olika sätt, bl.a. genom att tillhandahålla den speciella kretsmästerskapsplakett som används i Alingsås sedan 1964.

”Du är så jävla dålig”

Roliga orienteringsminnen finns givetvis i massor. Här får Lars berätta om två: ”Åren i KFUM Örebro omkring 1960, med alla elitlöpare med Bertil ”Lappo” Lindblad i spetsen gav många upplevelser men var inget för känsliga personer.
Midsommar 1960 åkte tre landslagsmeriterade KFUM-löpare till Sälen för att ta hem lagsegern i Dalaregementets 2-dagars fjällorientering. Dessutom var jag med som bihang. Halvard Nilsson kom första dagen ihop med en annan framstående löpare, Åke Pettersson, Gipen, och de hetsade varandra i värmen så hårt att de kollapsade och fick bryta. Då kunde jag glädja Lappo med en bra placering som gav KFUM lagsegern trots att Halvard brutit.

1962 hade KFUM Örebro bekymmer med budkavlelaget till SM i Ludvika. P.O. Bengtsson kunde inte ställa upp och det var aktuellt att jag skulle få springa den nattsträcka som senare visade sig vara en av de svåraste i SM-historien. Lappo ringer då och säger: ”Du är så jävla dålig så jag ringer Kumla och meddelar att de får ta vår plats”. Lappo hade nog rätt beträffande min förmåga sett med KFUM Örebro-krav. Men Kumlalöparens tid, c:a en timma efter segraren, hade jag kanske klarat.”

Vad betyder Gynnarna för Lars? ”Alla idrotter, så även orientering, behöver stöd från supportrar. Genom Skogssportens Gynnare kan ett riksomfattande stöd kanaliseras till enskilda orienterare och föreningar på ett för mig enkelt sätt. Som ansvarig för KFUM-stiftelsen i Alingsås, som delar ut utvecklingsstipendier till ungdomsledare, vet jag hur viktigt en ideellt arbetande insamlingsorganisation som Gynnarna är. Jag är tacksam för att jag genom Gynnarna har möjlighet att i viss mån kunna återgälda det som orienteringen