Ett nytt stipendium till Tove Alexandersson m fl

Ett alldeles nytt stipendium delades ut i samband med finalen i Stockholm City Cup – elitstipendiet. Ja, egentligen är stipendiet inte helt nytt, utan en utveckling av det ”gamla” Silva-JK-stipendiet. Just den här dagen blev Tove Alexandersson, Emil Svensk och Martin Regborn de första att ta emot stipendiet.

Tove Alexandersson var påtagligt glad över stipendiet på 15000:- och tackade för allt det samlade stöd hon fått genom åren från Skogssportens Gynnare. ”Utan det stödet, skulle det ha varit mycket svårt att nå dit jag har kommit”, sa hon bland annat när hon tackade.

Att just Tove skulle bli en av de första ”elitstipendiaterna” var naturligtvis ingen överraskning, vem skulle protestera? Emil Svensk och Martin Regborn kanske gör att någon lyfter på ögonbrynen, men när man studerar resultaten från vårsäsongen, är det inte förvånande. Visserligen har de två väldigt hård konkurrens av flera mycket duktiga herrar, men deras framsteg och fina prestationer under våren ledde fram till beslutet.

Emil Svensk, Martin Regborn och Gynnarnas ordförande, Marianne Söderberg.

Vad är då ”elitstipendiet”? Egentligen är det inte helt nytt, utan en anpassning av befintliga stipendier (främst Silva JK) till de aktuella behov som finns av stöd till landets yppersta elit. Vid återkommande kontakter med landslagsledningen har skillnaderna mellan svenska elitlöpare och deras främsta konkurrenter i världen blivit uppenbara. De svenska landslagslöparna uppbär inte en krona i ersättning för sina uppoffringar, medan norska, danska, finska, schweiziska och ryska topplöpare har väsentligt bättre ekonomi genom sina förbund och/eller staten. Skogssportens Gynnare vill bidra till att minska denna skillnad, och därför har elitstipendiet instiftats. Mer information kommer att lämnas på hemsidan, så håll ögonen öppna!

Viktigt att veta är dock: Om inte medlemmar bidrar, genom medlemskap och gåvor, kommer Gynnarna inte att kunna fortsätta med detta stipendium i längden. Vi vädjar därför: Bli medlem och skänk gåvor till Skogssportens Gynnare!!!