Guldregn från Skogssportens Gynnare

Vid Svenska Orienteringsförbundets OL-gala i Göteborg härförleden, delades några av de stipendier Skogssportens Gynnare stödjer orienteringssporten med. Två tränare och sex talanger kunde motta ett ekonomiskt bidrag som tecken på goda prestationer och som stöd för framtida satsningar.

Maria von Schmalensee, Attunda OK och Pekka Anderman, Kvarnsveden fick ta emot varsitt stipendium på 10000:- skr förutom den stora äran av ha utsetts till årets tränare. Motiven för att utnämna just dessa två var:

Maria von Schmalensee är tränare på Fredrika Bremergymnasiet, Haninge, sedan 5,5 år. Hon bidrar genom sin kompetens och breda bakgrund, sjukgymnast, idrottslärare och elittränarutbildad, att utveckla orienteringsverksamheten med stora förutsättningar för individen att utvecklas. Maria har ett stort engagemang, kunnande och hjärta i sin tränarroll. Vidare är hon nyfiken och ambitiös och tar gärna till sig nya rön och bidrar, inte minst genom sin profession som sjukgymnast, att skapa en trygg och utvecklande miljö för eleverna vid främst NIU i Haninge.

Maria von Schmalensee fick ta emot det ena tränarstipendet ur Kerstin Carlssons hand
Maria von Schmalensee fick ta emot det ena tränarstipendet ur Kerstin Carlssons hand

Pekka Anderman är friidrottstränare, och som aktiv friidrottare tävlade han för Kvarnsvedens Friidrott – men har också fått göra en del inhopp i orienteringssammanhang; i Kvarnsvedens 25-mannalag samt ta hand om långa natten på 10Mila (alltid hängsträckor).

Pekka är friidrottstränare och coach för parasportlandslaget i friidrott men här vill vi lyfta fram honom som tränare för framgångsrika orienterare; han tränade Gunilla Svärd mot hennes sista landslagssäsong och är nu aktuell som tränare för Emma Johansson. Emma behövde en nystart efter en tyngre period, och kontaktade efter säsongen 2010 Pekka efter tips från dåvarande förbundskapten Marita Skogum. ”Sedan dess har jag haft en väldigt bra utveckling, framförallt kan jag lita på att jag är i fysisk form när jag ska”, kommenterar Emma samarbetet med Pekka.

Pekkas styrkor som tränare är att han använder sin stora erfarenhet från den egna aktiva perioden; Att få in tillräckligt med vila och dosera träningen rätt för att få kontinuerlig träning utan skador. Att spetsa formen det lilla extra när det verkligen gäller. Att hålla fast vid och inte tillåta försök från adepten att krydda upplägget ytterligare. Det har gett Emma Johansson en nivå som hon tål, en anpassad träning efter hennes arbetsbelastning, träningsbakgrund och fysiska förutsättningar.

Pekka Anderman tog emot det andra tränarstipendiet och gratulerades av sin adept, Emma Johansson
Pekka Anderman tog emot det andra tränarstipendiet och gratulerades av sin adept, Emma Johansson

Utvecklingsstipendiet för talanger tillföll i år följande personer:

Erik Andersson, OK Orion, Kajsa Engstöm, OK Kåre, Anna Forsberg, Göteborg-Majorna OK, Sara Hagström, Falköpings AIK OK, Marcus Jansson, Garphyttans IF, Anton Johansson, OK Orion.

På plats för att ta emot stipendiet var

På plats för att ta emot stipendiet var Sara, Anna och Anton
På plats för att ta emot stipendiet var Sara, Anna och Anton

Utdelare av stipendierna var Kerstin Karlsson.