Mats Troeng = Guldkotten 2015

”2015 års Guldkotte delas ut till en person som med sitt mycket djupa engagemang i orienteringsidrotten, ja t.o.m. kärleksfulla relation till orienteringen, på ett avgörande sätt bidragit till orienteringens utveckling. Både när det gäller elit och breddverksamheten.” Så inleder Skogssportens Gynnare sin motivering till valet av Mats Troeng, OK Linné. Fortsättningen lyder:

”Med till synes outtömlig energi och ett systematiskt nytänkande, vilande på en plattform av gedigen professionalism, är årets mottagare av Guldkotten arkitekten bakom det som flertalet av oss ser som självklarheter när vi anmäler oss till, deltar i eller följer upp vårt deltagande i orienteringstävlingar. Han har väglett oss in i den digitala orienteringsvardagen som täten drar klungan i Tiomilanatten.

Mats Troeng har genom sitt kreativa, engagerade och professionella arbete i de program han utvecklat eller varit delaktig i utvecklingen av gjort skillnad för 10 tusentals orienterare över hela världen. Både för de som tävlar på världselitnivå och gör analyser av sina lopp för att utvecklas som orienterare, men också skillnad för den breda rörelse av orienterare som under ett verksamhetsår springer öppna banor eller deltar i andra klasser och som genom hans insatser fått en mer tillgänglig och inspirerande idrott.

Mats, du bidrar på ett synnerligen förtjänstfullt sätt till att utveckla och bredda orienteringen. Vi hoppas att du fortsätter att göra skillnad! Du är årets mottagare av Skogssportens Gynnares Guldkotte.”

En del av alla de insatser som Mats Troeng gjort för orienteringssporten och som lett till valet av honom som Guldkottemottagare 2015:

  • Han utvecklade den första versionen av det sträcktidsanalysprogram som senare blev WinSplits Pro som ett specialarbete på orienteringsgymnasiet i Sandviken, 1997.
  • Året därefter färdigställdes den första kommersiella versionen av programmet, och i maj 1999 såg WinSplits Online dagens ljus. Sedan dess har programmet och onlinetjänsten kommit i ett antal nya versioner, hela tiden med årets pristagare som programutvecklare.
  • Programmet QuickRoute har också blivit en del av många orienterares vardag genom pristagarens arbetsinsatser
  • DOMA – Det digitala kartarkivet har också utvecklats genom avgörande insatser genom personen ifråga.
  • I dagarna sjösätts GPS-trackingtjänsten Livelox som ger oss möjlighet att följa våra rutter enklare inte bara på datorer utan direkt i telefoner.

Mats Troeng, med årets Guldkotte i handen:

Mats Troeng