Stipendiater 2007

Skogssportens Gynnares stipendiater 2007

Silverkotten /Årets ungdomsförening

Stora Tuna OK får Silverkotten och 20 000 kronor som Årets ungdomsklubb 2007 med motivet: ”För att få en bredd i ungdomsverksamheten måste de yngre förmågorna känna glädjen i i idrotten. Lyckas man som klubb med det och får till en bred verksamhet genererar det som regel också många topprestationer. I det här fallet finns bredden både i antalet utövare och i exceptionellt stora framgångar.”

Dessutom erhåller Falköpings AIK Orientering och OK Nolaskogsarna vardera 10 000 kronor.

Årets tränare

Harri Viinamäki, IF Hagen blir Årets tränare och får ett stipendium på 5 000 kronor med motivet: ”För att lyckas som orienterare måste man behärska många moment och då krävs specifik träning för att lyckas med alla delar. För många talanger är det individuellt vad man behöver prioritera i träningen. Årets tränare har på ett påtagligt sätt bidragit till att en av svensk  orienterings största juniortalanger någonsin tagit det definitiva steget in i världseliten som senior. Med fokus i träningen på löpstyrka och löpteknik har han hjälpt Helena Jansson till bland annat två internationella guldmedaljer under året.”

Internationellt utvecklingsstipendium

Här får åtta lovande orienterare, av totalt 21 sökanden, 6 000 kronor vardera. Stipendiet är en uppmuntran och ett stöd till deltagande vid internationella tävlingar och/eller träningsläger för att få erfarenhet och förbereda sig inför kommande mästerskap.

D18

Beata Falk, Hagaby GoIF och Jenny Lönnkvist, Tullinge SK

D20

Frida Aspnäs, Sidensjö IK och Sara Eskilsson, Haninge SOK

H18

Erik Johansson, Halmstads OK och Jerker Lysell, Rehns BK

H20

Johan Aronsson, OK Tisaren

H21

William Lind, Sävedalens AIK

Unga ledare

Här får sex unga ledare ett stipendium som stöd och uppmuntran till fortsatta goda insatser inom orienteringsrörelsen.
2 000 kronor vardera får Rebecka Nylin, OK Tisaren och Sara Profors, Köping-Kolsva OK.
4 000 kronor vardera får Fanny Lindeborg, Skellefteå OK, Olle Olofsson, Rehns BK, William Hollowell, OK Tyr och Malin Winblad, Rehns BK.

Årets banläggare

Två stipendiater får vardera 3 000 kronor.
Lars-Olof Magnell, Katrineholms OK, är ett föredöme för nästa generations banläggare bl.a. genom sina engagerande utbildningsinsatser.
Åke Mjöberg, Västerås SOK får stipendiet som uppmuntran för många goda banläggningsinsatser genom åren, men också för sina ungdomsbanor vid två av årets hösttävlingar i Västmanland. Vid årets bedömning tog Gynnarna hänsyn till banor för D/H16.

Projekt

Järla IF OK får 5 000 kronor till projektet Tjejsatsningen – att få fler aktiva tjejer i åldrarna 15-30 år och framför allt att hålla kvar de tjejer som kommer upp i övre tonåren.
Linköpings OK får 5 000 kronor för DVD-filmen Ekorren Cup Slaka. Med filmen vill man sprida OL-glädje och information om orientering till barn upp till 14 år.
Älvdalens IF OK får 25 000 kronor för att utveckla och prova laserscanning som grundmaterial i praktisk skala vid orientringskartritning.

Jörgen Mårtenssons internationella orientringsstipendium

Efter överenskommelse med Jörgen Mårtensson förvaltar Gynnarna medel som gör det möjligt att årligen dela ut stipendier. I arbetet med att utse stipendiater har Katarina Borg och Egil Johansen deltagit.
7 000 kronor vardera får:
Eva Svensson, IFK Mora
Magne Dähli, Norge
Siri Ulvestad, Norge
Vojtech Kral, Tjeckien

Silva JK-fonden

Stipendiet syftar till att stimulera orientringsungdomars internationella kontakter och är ett stöd till studier/studieresor i kombination med den egna idrottsliga utvecklingen.

10 000 kronor vardera går till Eksjö OL-gymnasium, Mora Skidgymnasium och Sandvikens OL-gymnasium.
Carin Emanuelsson, IFK Lidingö SOK, får 6 000 kronor för att kombinera masterkurser på det internationella Hortonomprogrammet med fortsatt OL-satsning.

Nils Wåhléns minne

Stipendiet som, upprättat till minne av orienteringsvännen och Gynnaren Nils Wåhlén, utdelas årligen enligt en i förväg bestämd ordning till klubbar i två av landets distrikt. I år har Gynnarna utsett Järbo OK och Tolered-Utby OK, som får 5 000 kronor vardera för sitt goda ungdomsarbete, efter rekommendation från respektive distriktsförbund, Gästrikland och Göteborg.

Guldkotten

Guldkotten kommer att delas ut vid lämpligt tillfälle under 2008.

Silva Junior Cup

D18

Jenny Lönnkvist, Tullinge SK, 3 000 kronor.
Anna Forsberg, OK Kolmården, 2 000 kronor.
Beata Falk, Hagaby GoIF, 1 000 kronor.

D20

Frida Aspnäs, Sidensjö IK, 3 000 kronor.
Sara Eskilsson, Haninge SOK, 2 000 kronor.
Frida Bakkman, SOK Viljan, 1 000 kronor

H18

Erik Johansson, Halmstads OK, 3 000 kronor.
Jesper Lysell, Rehns BK, 2 000 kronor.
Kalle Johansson, Halmstads OK, 1 000 kronor.

H20

Johan Aronsson, OK Tisaren, 3 000 kronor.
Mikael Kristensson, OK Torfinn, 2 000 kronor.
Daniel Attås, OK Tisaren, 1 000 kronor